Bezoek een whiskystokerij in Schotland

Whiskystokerij van buiten in Schotland Whiskystokerij van binnen in Schotland Whiskyvat en glazen met whisky in Schotland

Whisky proeven in verschillende Schotse streken en eilanden

Schotland staat bekend om een aantal dingen en de productie van whisky is daar zeker één van. Verspreid over het land zijn er veel whiskystokerijen (distilleerderijen) te bezoeken. U kunt er rondleidingen volgen en uiteraard de lokale specialiteit proeven. De smaak van de whisky is afhankelijk van het productieproces en ook de ondergrond van dat grote invloed heeft op het water. Vandaar dat er zoveel verschillende smaken zijn. Beroemde whiskyregio's zijn bijvoorbeeld Speyside in het graafschap Moray en Aberdeenshire (gebied ten noorden van het Cairngorms National Park) en het eiland Islay voor de westkust van Schotland. Maar er zijn ook stokerijen op het vasteland van Argyll & Bute (met name Campbeltown), verspreid over de Highlands en ook in de lager gelegen delen van het land zoals Fife, East Lothian en de Scottish Borders.

Bekijk hieronder een interactieve kaart met daarop een flink aantal whiskystokerijen. Er zullen er echter nog wel meer zijn. Klik de icoontjes aan voor meer info. Hieronder vindt u nog enkele links naar zeer bekende en relevante locaties, namelijk het bekende whiskystadje Dufftown in Speyside, het whisky-eiland Islay en Pitlochry in Perth & Kinross waar in en vlakbij ook twee distilleerderijen te vinden zijn. In de hoofdstad Edinburgh kunt u de Scotch Whisky Experience bezoeken. Ook daar kunt u een rondleiding volgen en leren hoe whisky te proeven en dergelijke. In de grote stad Glasgow kunt u ook naar een distilleerderij en per bus een uitstapje maken naar de Glengoyne Distillery. Oban aan de westkust heeft ook een stokerij en vanuit die havenplaats kunt u tevens per veerboot naar Mull waar de Tobermory Distillery te vinden is. In de Dallas Dhu Historic Distillery op het vasteland kunt u zien hoe men whisky stookte rond het jaar 1900. Dat is een historische attractie.
Interactieve kaart


In Dufftown, Pitlochry en Campbeltown zijn meerdere stokerijen. Zoom daarvoor in.


Kijkt u op een smartphone? Bekijk hier:

De kaart met whiskystokerijen in Schotland


Op rondreis door Schotse whiskygebieden

U kunt op deze website zelf een hotel, b&b, vakantiehuis of appartement uitzoeken en boeken maar als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) Vakantieplan op Maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien. Ik ben geen whisky-expert maar kan op basis van de stokerijen die u op de kaart ziet staan (of die u zelf aandraagt) wel een mooie rondreis in elkaar zetten. Houd er rekening mee dat sommige van de whiskyregio's tamelijk duur kunnen zijn zoals het befaamde whiskyeiland Islay. Schotland is overigens over de hele linie prijzig. De zomers zijn met name vaak duur. In een plan op maat zal ik naast info over whiskydistilleerderijen ook andere tips over bezienswaardigheden aandragen en in het geval van een rondreis langs eilanden vermelden welke veerboten u dient te nemen en waar die te boeken.


Cottage in Engeland
Hotel in Engeland

Voorbeelden van rondreizen per auto én trein

Misschien dat u specifiek vanwege de whisky naar Schotland wilt reizen maar u zult dan vast en zeker ook het prachtige land willen verkennen. Hieronder vindt u vijf voorbeelden van autorondreizen die elk een bepaald gebied bestrijken. Ze zijn ook zeker te combineren, u krijgt immers een plan op maat. Grote delen van het land zijn bergachtig, het gebied rondom de grote steden en de oostkust een heel stuk vlakker en het zuiden veelal flink heuvelachtig. U kunt ook eilanden bezoeken want ook daar zijn de nodige distilleerderijen. Velen op Islay maar ook op Arran, Mull, Skye, Harris en het noordelijk gelegen Orkney. Als u een treinrondreis maakt dan zijn er minder mogelijkheden maar er zijn wel stokerijen waar u met de trein kunt komen. Denk aan de plaatsen Pitlochry, Fort William, Glasgow, Keith, Muir of Ord, Wick, Annan en in Edinburgh kunt u naar de Scotch Whisky Experience. Ook kunt u bijvoorbeeld vanuit Glasgow met de bus naar de Glengoyne Distillery.


Bekijk 6 rondreizen
button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers