Glasgow, Mackintosh en de Clyde in Schotland

George Square in Glasgow, Schotland Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland Het Riverside Museum en het Tall Ship in Glasgow, Schotland Glasgow Cathedral in Schotland Glasgow University in Schotland Glasgow Necropolis, Schotland hotels boeken via GBLGlasgow Winter Gardens in Schotland Pollok House in Glasgow, Schotland The Clyde bij Dumbarton in Schotland Bothwell Castle in Schotland Paisley in Renfrewshire, Schotland

Informatie over deze bestemmingGlasgow Gallery of Modern Art in Schotland

Glasgow is de grootste stad van Schotland en ligt in de laaglanden, in de zuidelijke helft van het land. Even ten noorden van de stad beginnen de bergen echter al. De stad genoot vooral bekendheid vanwege haar industrie en scheepsbouw. Tijdens het Britse Imperium was het dan ook een heel belangrijke stad, bijgenaamd de 'Workshop of the Empire'. Heden ten dage kunt u er een flink aantal mooie musea en historische bezienswaardigheden bezichten. Denk aan de Kelvingrove Art Gallery dat gesitueerd is in een prachtig gebouw, de Hunterian, de Glasgow Gallery of Modern Art en het bekroonde Riverside Museum waar u tevens een historisch schip kunt betreden (The Tall Ship). Mooie historische gebouwen zijn er ook te bezichtigen zoals het stadhuis, het Provand's Lordship, het Tenement House en de enige middeleeuwse kathedraal op het vasteland van Schotland die de reformatie heeft overleefd. Vlak achter de kathedraal, op een lage heuvel, ligt de begraafplaats en gek genoeg kun je dat ook zeker een bezienswaardigheid noemen. Deze Glasgow Necropolis bestaat namelijk grotendeels uit graven uit het Victoriaanse tijdperk. Mensen uit die tijd (in ieder geval de beter bedeelden) besteedden veel aandacht aan het graf waardoor je hier honderden monumenten zult aantreffen. Delen van de stad zijn ook gebruikt voor verschillende opnames van het populaire kostuumdrama Outlander. Denk aan de kathedraal, aan George Square, het Kelvingrove Park en het Pollok Country Park een eind verder van het centrum.

Als het gaat om kunst en architectuur is Charles Rennie Mackintosh een beroemde voormalige inwoner van de stad. Bekend wat dat betreft is de Glasgow School of Art. Dit bekende gebouw is helaas in 2018 voor de tweede keer in 3 jaar tijd gedeeltelijk in brand gevlogen waardoor een deel van het pand wordt verwijderd. In hoeverre er gerenoveerd zal kunnen worden zal de toekomst uitwijzen. Men is al bezig met de wederopbouw. De man was onderdeel van de Arts & Crafts beweging en dit pand was een mooi voorbeeld voor die architectuurstijl. Een pand dat nog wel bestaat is/zijn de Willow Tea rooms, ook wel bekend onder de naam Mackintosh at the Willow. Het theehuis is ooit opgezet door Catherine Cranston en dus ontworpen door de beroemde architect. Het is in orginele staat teruggebracht en je kunt er meegaan op een rondleiding. In Glasgow is ook veel vroegere Victoriaanse architectuur te zien. Wat ook erg mooi is zijn de Glasgow City Chambers, één van de mooiste stadhuizen ter wereld en kunt u bezichtigen door mee te gaan op een rondleiding. Het heeft oa. magnifieke marmeren trappen. Hier is zelfs meer marmer aanwezig dan in het Vaticaan. U kunt ook naar het People's Palace gaan dat verteld over het leven in de stad vanaf 1750. Daar vindt u tevens de overkoepelde Winter Gardens. Even buiten het centrum zijn echter nog meer uitstekende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het historische Pollok House en de Burrel Collection. Als u een plek zoekt om te overnachten, kijk dan hier op deze pagina bij de hotels, b&b's en appartementen in de stad Glasgow.


Op een speciale locatie overnachten in Glasgow?

U kunt via de knop op deze pagina zelf zoeken naar een geschikte locatie om te overnachten. In de stad zijn genoeg mooie hotels en ook appartementen te boeken. Zoekt u echter juist naar die luxe, dat fraaie vier of zelfs vijfsterrenhotel? Kijkt u in dat geval verder op de volgende pagina waar vijf van dergelijke hotels speciaal worden uitgelicht: vier in het centrum en één kasteelhotel daarbuiten.

5 vier -en vijfsterrenhotels in de stad Glasgow


Bier en whisky

Als u van een borrel houdt dan zou u de Clydeside Distillery kunnen bezoeken en een rondleiding volgen in deze whiskystokerij. Niet al te ver buiten Glasgow vindt u overigens ook de Glengoyne Distillery. Houdt u meer van bier? Ook dan zijn er voor u Glasgow interessante locaties om een kijkje te gaan nemen en dat zijn de Tennent's Wellpark Brewery en de West Brewery. Die bierbrouwerijen staan vlakbij elkaar in het oostelijke deel van het centrum. Kijkt u hieronder voor nog meer locaties van stokerijen en brouwerijen in Schotland die bezocht kunnen worden:

Whiskystokerijen in Schotland | bierbrouwerijen in Schotland


Wandelen in Glasgow

U kunt de stad ook bekijken door wandelingen te maken. Dat kan onder andere door het stadscentrum, Glasgow Green, naar de oude begraafplaats waar mooie uitzichten zijn, in Pollok Park maar bijvoorbeeld ook langs de Kelvin Walkway naar Milngavie, het startpunt van de meerdaagse en bewegwijzerde West Highland Way.

➦ Meer info: Routes in en rond Glasgow | West Highland Way
✔ Wenst u gedetailleerd online reisadvies?

U kunt op deze website allerlei handige info vinden en ook hotels en dergelijke boeken via de knoppen op deze en andere pagina's. Als u liever niet uw eigen reis plant dan kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) plan op maat. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken. U leest alles over deze service op de volgende pagina:


Cottage in Engeland
vlak

Enkele bestemmingen in de buurt

Boeken via deze pagina/website

Als u hier op de pagina een button aanklikt om een accommodatie te boeken dan wordt u doorgeleid naar booking.com, een vertrouwde website om te boeken. Door een samenwerkingsverband verdient Groot-Brittannië Liefhebbers commissie op boekingen die u daar vervolgens doet. Belangrijk: u betaalt niet meer dan anders en kunt van dezelfde voordelen gebruik maken als normaal. Die worden hieronder kort opgesomd.


Kamer boeken in Engeland, Wales en Schotland

De voordelen

✔ Accommodaties vaak boeken met de optie 'gratis annuleren'.

✔ U kunt gewoon gebruik maken van uw eigen booking.com account als u die al heeft.

✔ Door te boeken spaart u automatisch voor loyaliteitskorting (genius).

✔ Wanneer ingelogd: als loyaliteitskorting (genius) van toepassing is ziet u dat vanzelf.

✔ Heeft u geboekt?

Ik kan u (gratis) via e-mail of eventueel fb een pagina toezenden met daarin handige info, links en een interactieve kaart van het gebied waar u verblijft. U kunt deze extra online service ontvangen als u via deze pagina/website minimaal 2 nachten per locatie geboekt heeft. Als u dat graag wilt: stuur een bericht en ik zend u op zeer korte termijn een pagina toe. Vermeldt in uw bericht op welke datum u geboekt heeft (moment van boeken) en welke accommodatie. Dan kan ik gelijk zien voor welk gebied ik een pagina moet maken. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n pagina. Als u meerdere accommodaties geboekt heeft (2 nachten per bestemming) dan krijgt u uiteraard voor elke bestemming info en tips.

Bekijk de voorbeeldpagina


Contactinfo

✉ = info@groot-brittannie-liefhebbers.nl of Facebook chatcontactbutton

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers