Lake Windermere, Coniston Water en Wast Water in Engeland

Lake Windermere in het Lake District, Cumbria Het dorp Ambleside in het Lake District, Cumbria Grasmere in de bergen van Cumbria, Lake District Great Langdale in het Lake District, Cumbria Het dorp Coniston in Engeland Wast Water in het Lake District, Cumbria

Het zuiden van het Lake District National Park

De zuidelijke helft van het nationale park is net als het noorden van het Lake Dictict een prachtig landschap. Het zuidoosten is relatief druk al liggen er slechts kleinere dorpen maar wel dichtbij elkaar. Die geconcentreert rond Lake Windermere, het grootste meer van allemaal. Aan het meer liggen de bekende toeristische centra Bowness-on-Windermere en Ambleside. Tussen beide plaatsen in kunt u het officiële bezoekerscentrum van het Lake District National Park bezoeken. Dat heet Brockhole waar ook boten langs varen. U kunt namelijk meegaan op verschillende boottochten vanuit de net genoemde dorpen. Bowness is overigens het eindpunt van de Dales Way, een meerdaagse wandelroute hier in het noordwesten van Engeland.

Hier in de zuidelijke helft zijn nog enkele meren zoals Coniston Water bij het gelijknamige mooie dorpje en het relatief kleine Esthwaite Water. Dat ligt bij het dorpje Hawkshead waar de Beatrix Potter Gallery gevestigd is en waar op een paar kilometer afstand het voormalige huis van deze bekende kinderboekenschrijfster -en illustratrice staat, genaamd Hill Top. Op een paar kilometer van Hawkshead en Coniston vindt het kleine bergmeertje Tarn Hows, een prachtige omgeving beheerd door de National Trust. Er zijn namelijk niet alleen grotere meren maar ook kleinere bergmeertjes. Als u de 'fells' (zo worden bergen hier genoemd) gaat bewandelen zult u bepaalde regionen meer 'tarns' aantreffen. Wandelen is overigens een zeer populaire bezigheid in het Lake District. Prachtige routes zijn er bij de vleet, zowel in de dalen als in de heuvels en bergen. Ook dient het dorpje Grasmere genoemd te worden. Dat ligt heerlijk centraal, is zeer fraai gesitueerd aan het gelijknamige kleine meer en is bekend omdat u er de huizen van William Wordsworth kunt bezichtigen. Het tweede huis staat overigens in het nabijgelegen Rydal.

Waar het zuidoosten meer heuvelachtig te noemen is, is het zuidwesten juist één van de meest bergachtige streken, met de hoogste top. Dit is Scafell Pike dat vlakbij Wasdale en het meer Wast Water te vinden is. Dit gebied is ruiger en heeft ook minder en kleinere nederzettingen. In de buurt zijn nog meer relatief rustige en fraaie natuurlijke locaties zoals de valleien Eskdale en Great Langdale dat gedomineerd wordt door de knobbelige toppen van de Langdale Pikes. Historische bezienswaardigheden zijn er ook waaronder het Hardknott Roman Fort dat te bereiken is via een bijzonder steile bergpas, de Hardknott Pass. Ritjes maken met een stoomtrein behoort zelfs ook tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld met Ravenglass and Eskdale Steam Railway.

Het zuiden van Cumbria

Het nationale park is onderdeel van het graafschap Cumbria hier in noordwest Engeland. Dat graafschap omvat ook nog andere gebieden dan het Lake District. Kendal is een leuk stadje dat pal aan de rand ligt van het nationale park en dus ook prima als uitvalsbasis kan dienen. Het heeft musea en in de buurt andere historische attracties. In het grensgebied met Lancashire kunt u de natuur bezoeken van Arnside & Silverdale. Op het zuidelijke schiereilandje ten zuiden van het Lake District ligt Barrow-in-Furness, één van de grotere plaatsen in het graafschap maar niet persé een toeristische locatie. Een compacte Area of Outstanding Natural Beauty aan Morecambe Bay. In het oosten van Cumbria bevinden zich nog veel grotere natuurlijke gebieden en dat zijn de North Pennines en ook het nationale park de Yorkshire Dales.

De interactieve kaart van het Lake District eo

Het gebied dat op deze pagina wordt beschreven is de zuidelijke helft van het westelijke deel op de interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers