Aberdeenshire in Noordoost Schotland

Aberdeen in Schotland Het kustdorpje Crovie in Aberdeenshire, Schotland Dunnottar Castle in Aberdeenshire, Schotland

Vissersdorpjes, stijlvolle kastelen en de grote havenstad

Aberdeenshire is een behoorlijk groot raadsgebied in het noordoostelijke deel van Schotland. Het landschap hier is voor een aanzienlijk deel zeer heuvelachtig en dat geldt met name voor de landinwaartse gelegen streken. Daar vindt u bijvoorbeeld een deel van het bergachtige Cairngorms National Park maar ook daaromheen is het land geaccidenteerd. In deze 'plattelandsgebieden' kunt u een een behoorlijk aantal fraaie kastelen bezoeken. Het zijn veelal stijlvolle landhuizen met kasteelachtige uitstraling zoals bijvoorbeeld Crathes Castle en Craigievar Castle. Het deel dat in de Cairngorms ligt, is met name gesitueerd in Deeside, een mooi groen gebied rondom de rivier de Dee. Een bekende uitvalsbasis voor deze streek is het dorp Ballater, slechts op enkele kilometers te vinden van het bekende koninklijke Balmoral Castle.

De bekendste plaats in het raadsgebied is uiteraard de havenstad Aberdeen. Het heeft een universiteit, verschillende bezienswaardigheden en een haven vanwaar je met de veerboot naar de Orkney -en Shetland eilanden kunt reizen. Het staat bekend als de Granite City omdat er veel gebouwd werd en wordt met graniet. In de buurt, vlakbij het kuststadje Stonehaven staat het oude op een rots gebouwde Dunnottar Castle. Voorbeelden van andere kustplaatsen zijn Peterhead, Fraserburgh, Banff en Gardenstown. Dat zeer dicht bij zee gelegen dorpje ligt vlakbij een ander dorpje genaamd Crovie en het natuurreservaat Troup Head. Het landschap in de buurt van de kust is overigens aanzienlijk minder heuvelachtig, vaak zelfs relatief vlak. Dat geldt dan met name voor de oostkust.

De interactieve kaart van Aberdeenshire

U ziet hier de kaart van (een deel van) noordoost Schotland. Het op deze pagina besproken raadsgebied Aberdeenshire is het oostelijke deel van deze interactieve kaart.

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers