Reisverslag september 2016 - Lake District en Hadrian's Wall

Langdale in het Lake District

Samenvatting

Lees hier een verkenning van het heuvel -en bergachtige Lake District National Park in noordwest Engeland. Het heeft daarnaast (zoals de naam al aangeeft) verschillende grotere en kleinere meren en staat volkomen terecht bekend als wandelparadijs. Tijdens deze trip heb ik 7 dagen het park verkend en daarnaast ook nog een dag een prachtige sectie van het Hadrian's Wall Path in Northumberland gelopen.

Maar de hoofdmoot bestaat dus uit het nationale park. De eerste dagen verbleef ik in Keswick, de meest prominente plaats in de noordelijke helft. Dat ligt aan Derwent Water en bevindt zich bijvoorbeeld ook in de buurt van Borrowdale, Buttermere en Ullswater. Daarna volgde een dag en een nacht in het bijzonder leuke dorpje Grasmere in het hart van het Lake District, beroemd vanwege de dichter William Wordsworth. Vervolgens nog drie dagen de omgeving rond Ambleside verkend waaronder Lake Windermere, de rustige Troutbeck Valley en het pittoreske dorpje Hawkshead. Naast wandelen zijn er ook verschillende andere attracties zoals bijvoorbeeld lake cruises op het grote Windermere en de Keswick Launch op het fraaie Derwentwater.

Veel plezier met lezen! Wie ook een dergelijke reis wil maken, kan altijd een plan op maat aanvragen.

Reisverslagen per dag

Borrowdale Whitby Runswick Bay Danby York Knaresborough groen vlak Stainforth groen vlak

Met de bus door het Lake District

Bushalte en bus in Grasmere, Lake District

Het Lake District National Park is een gebied met prachtige natuur, berglandschappen, meren, wandelpaden en andere bezienswaardigheden. Het is daarom één van de best bezochte regio's in Groot-Brittannië. Daardoor is het openbaar vervoer ook uitstekend geregeld. Het heeft slechts één treinstation maar er rijden flink wat bussen die je op allerlei prachtige locaties kunnen afzetten. Je zult verschillende typen zien rijden (bijna allemaal van de firma stagecoach), namelijk een gewone bus, een dichte dubbeldekker en ook nog eens een open dubbeldekker, de zogenaamde open top bus. Uiteraard vooral een aanrader met mooi weer.

Vooral de diensten tussen de meer toeristische kernen zijn zeer frequent. Denk aan Keswick, Grasmere, Ambleside en Bowness-on-Windermere. Maar bijvoorbeeld ook naar het stadje Kendal aan de rand van het park en meer afgelegen locaties als Buttermere, Glenridding, Elterwater, Hawkshead en Coniston. Deze bussen rijden wat minder frequent maar nog steeds vaak genoeg om de gebieden en plaatsen goed te verkennen. Eigenlijk zijn de meeste gebieden in het Lake District toeristisch te noemen, je zult in bijna elk gehucht wel een hotel, herberg of b&b kunnen vinden, vaak zelfs meerdere. Dat is ook de charme van het gebied: de combinatie van natuur, wandelmogelijkheden en toch de nodige faciliteiten. Kijk hieronder de pagina van busdiensten in het graafschap Cumbria inclusief het Lake District National Park. Je kunt op die pagina alle diensten per plaats zoeken, heel handig:

➦ Meer info: Busdiensten in Cumbria en het Lake District

Trein en Hadrian's Wall

Het is niet mogelijk om in het nationale park met de trein te reizen. Het heeft wel een treinstation, namelijk in Windermere maar dat spoor leidt weg uit het Lake District. Die lijn gaat via Kendal naar Oxenholme, het eindpunt. Daar heb ik op de terugweg gebruik van gemaakt. In Oxenholme stapte ik vervolgens over op de lijn naar Carlisle. Daar nam ik de trein naar Haltwhistle vlakbij Hadrian's Wall, voor mijn laatste hele dag. Dat is de spoorlijn naar Newcastle. Er rijden ook bussen langs alle locaties en plaatsen bij en in de buurt van de Muur van Hadrianus.

➦ Meer info: Treindiensten in Groot-Brittannië | Busdiensten langs Hadrian's Wall

Reisschema heen en terug

Heen: Veerboot IJmuiden - North Shields | Aansluitende bus North Shields - Newcastle | Trein Newcastle - Carlisle | Trein Carlisle - Penrith | Bus Penrith - Keswick. Totale reisduur vanaf North Shields (inclusief wachten tussendoor): afhankelijk van aansluiting ongeveer 4 uur.

Terug: Bus Ambleside - Windermere Rail Station | Trein Windermere - Oxenholme | Trein Oxenholme - Carlisle | Vervolgens dezelfde route als bij de heenreis. Kijk hierboven bij de links over reizen per trein en bus, kijk hieronder voor een overzicht van alle veerdiensten naar Groot-Brittannië.

➦ Meer info: Overtochten naar Engeland

Wandelen

Wegwijzers voor wandelaars in het Lake District

Zoals gewoonlijk verken ik de gebieden zoveel mogelijk per voet en dat was hier in het wandelparadijs uiteraard niet anders. Het Lake District National Park heeft zeer veel mogelijke routes. Naast meerdaagse routes als de Cumbria Way en de Coast to Coast Walk zijn er tal van andere wandelpaden, zowel door de valleien, langs de meren als over de meer dan 200 heuvels en bergen, in Engeland meestal aangeduid met de term 'fells'. Je vindt er dus routes van allerlei moeilijkheidsgraden. Je zult er dan ook geoefende hikers tegenkomen als mensen die gewoon een leuk eindje willen wandelen. Maar bedenk altijd: je zit hier wel in de bergen en veel paden bestaan mede uit stenen, gras en of boomstronken, dus zorg voor goed schoeisel. Daarnaast: deze regio behoort tot de nattere gebieden van het land dus neem ook regenkleding mee als je hier echt komt om te wandelen. Ik had geluk met het weer maar het kan dus wel eens regenachtig zijn. Je moet het maar in je achterhoofd houden: dat is ook precies de reden waarom het hier zo mooi groen is!

Ga je echt wat langere routes wandelen, neem dan ook altijd een goede kaart mee zoals een gedetailleerde Explorer Map van de Ordnance Survey (OS). Dat zijn grote uitvouwbare kaarten waarop alle paden staan. De cover is oranje. Bij de nieuwste kaarten krijg je bovendien een gratis mobiele versie (staat op de hoes - blauwe logo) die je in combinatie met gps kunt gebruiken op je smartphone. Maar ook hier geldt weer: als je echt de bergen in gaat, ga niet alleen uit van je gps maar zorg er ook voor dat je de papieren kaart en kompas mee neemt, en dat je de route goed voorbereid. Uiteraard in het geval de batterij van je telefoon leeg raakt. De gps van OS werkt overigens op basis van de sateliet en niet op basis van het mobiele signaal. Dus als je geen bereik hebt met jouw telefoon blijft de gps gewoon werken. Drie van mijn wandelroutes deze vakantie heb ik geheel of grotendeels gebaseerd op de Pathfinder Guide (2016 - gele sticker) van het Lake District met als subtitel Outstanding Circular Walks. Zowel kaarten als de gids kun je hieronder bestellen.

➦ Kaart of gids nodig? Gidsen en kaarten van het Lake District

→ Terug naar overzicht van reisverslagen

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers