Het ruige Cairngorms National Park in Schotland

Cairngorms in Perth and Kinross, Schotland Balmoral Castle in Deeside, in Schotland Glen Feshie in het Cairngorms National Park Loch Garten in de Cairngorm, Schotland

Bergen, heidevelden, oude bossen en kleine dorpjes

Het Cairngorms National Park is een groot nationaal park in centraal Schotland, één van twee die het land rijk is. In andere delen van Groot-Brittannië zijn nog overigens nog meer exemplaren maar dat terzijde. Dit park is gesitueerd in verschillende raadsgebieden, namelijk Highland, Perth & Kinross, Aberdeenshire, Moray en Angus. Het bestaat uit het gebied genaamd Deeside, een heuvelachtige streek rond de rivier de Dee in het oosten van het park en de Cairngorm Mountains. Na Ben Nevis in de westelijke hooglanden zijn hier de hoogste bergen van Schotland te vinden. Naast bergen en relatief kale landschappen zijn er ook enkele kleinere meren zoals Loch Morlich en ook oude bossen zoals in het Glenmore Forest Park. Het landschap bestaat echter lang niet alleen uit bos maar ook toendra-achtige gebieden met weinig of lagere begroeiing. Net als in veel andere heuvel -en berggebieden in Groot-Brittannieë zijn er ook de nodige heidevelden te zien. Die raken pas laat in de zomer in bloei en dan verandert het bruin in paars.

In het gebied zult u geen grote plaatsen vinden maar alleen maar dorpen. Bekende bestemmingen zijn Aviemore en Kingussie in het noordwesten, Ballater in Deeside (oost) en Pitlochry in het zuiden. Deze laatste plaats is de meeste bekende vakantiebestemming en dat komt omdat er rondom het dorp veel bezienswaardige locaties te vinden zijn, waarvan een aantal net buiten het nationale park. Denk aan de bosrijke kloof van Killiecrankie, het prachtige Loch Tummel en met Blair Castle zelfs een historische bezienswaardigheid. Vlakbij Ballater staat overigens nog een fraai kasteel en dat is Balmoral Castle, een officieël buitenverblijf van de Koningin en ook te bezichtigen.

De interactieve kaart van de Cairngorms

legenda van kaart

Plaatsen om te gaan kijken en/of overnachten


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers