Op reis door 'Viking' Engeland & Schotland

Boot van de Vikingen op Shetland in SChotland Slag op Stamford Bridge in Engeland Viking straatnaam in de stad York, Engeland Vikinge pub in York, Engeland

Het Groot-Brittannië van (ongeveer) eind 8e tot midden 11e eeuw

Het tijdperk der Vikingen in Groot-Brittannië omspant ongeveer 350 jaar al moet gezegd dat velen in de latere perioden zijn opgegaan in de Britse bevolking. Deze volken kwamen uit het gebied waar nu Denemarken, Noorwegen en Zweden liggen en kwamen zeker niet direct om zich op de Britse eilanden te vestigen. Eerst kwamen ze - waardoor ze ook berucht zijn geworden - om te roven en moorden. Ze vielen gemeendschappen en dorpen aan de kust aan her en der om daarna weer met de buit te vertrekken. Er was weinig weerstand tegen dit geweld totdat de beroemde Angelsaksische koning Alfred the Great de in het land woonachtige stammen verenigde en de Vikingen in een veldslag versloeg. Dat was in het jaar 878. Dat resulteerde in een een verdrag waar de Danelaw uit voortkwam en dat betekende dat een groot deel van het zuiden van Engeland bij de Angelsaksen hoorden en een groot deel van het noorden en oosten bij de Vikingen. De belangrijkste plaats voor hen in het noorden werd York, een stad in het huidige graafschap North Yorkshire.

York was dus de belangrijkste plaats voor de Vikingen dat was de hoofdplaats van het koninkrijk Jorvik. Dat heeft vanaf de tweede helft van de 9e eeuw een jaar of 90 bestaan. Ik zal gelijk maar met de deur in huis vallen en melden dat er - niet geheel verrassend - geen gebouw meer bestaat uit die tijd. Wel is er in deze streek een flink archeologische vondst gedaan bestaande uit munten, ringen en armbanden, te zien in het Yorkshire Museum, gesitueerd in de stad. Er is ook een populaire historische attractie waar je het leven in dat koninkrijk kunt ervaren, oa. door in een wagentje door het gereconstrueerde setting uit die tijd te rijden. Daardoor is het ook geschikt voor kinderen. Dit is het Jorvik Viking Centre. Op de foto ziet u trouwens ook een foto van het naambordje van de pub Valhalla die de Vikingtijd als thema heeft gekozen voor de inrichting. Iets wat in York nog een duidelijk overblijfsel is van de tijd der Vikingen zijn straatnamen. Velen hebben namelijk de naam gate in zich maar dat is in dit geval niet de Engelse betekenis van dat woord. Het komt van het Noorse woord gata en dat betekent gewoon straat. Op één van de foto's ziet u de langste straatnaam, namelijk whip-ma-whop-ma-gate, tevens de kortste straat. Men is er nog niet officeel over uit wat het precies betekent.

1066 is een zeer belangrijk jaartal in de Britse geschiedenis omdat toen Engeland verloor van de vanuit Normandië binnenvallende troepen onder leiding van Willem de Veroveraar, ook mensen met Vikingbloed. Dat beroemde slagveld bevindt zich in het zuidoosten van het land, een slag waar de overwinning van William the Conqueror het land enorm zou veranderen. Wat minder bekend is dat er kort daarvoor ook een zeer belangrijke slag plaatsvond en dat was in Stamford Bridge in het noorden des lands. De Angelsaksische koning Harold Godwinson versloeg daar de binnenvallende Vikingen onder leiding van de imposante Noorse Koning Harold Hardrada. Na de slag verplaatsten de Engelse zich snel naar het zuiden om de Normandiërs te weerstaan maar dat lukt net niet. De Vikingen zaten overigens ook in Schotland en dan met name het noorden, de kustgebieden en de eilanden. Zo is het eilandje Unst - onderdeel van de Shetland eilanden - een plek waar het volk zowat voor het eerst aan land ging in Groot-Brittannië. Men voert daar opgravingen uit en heeft daar al restanten van huizen uit die tijd ontdekt. Ook staat er (zie foto) een replica van een Viking langschip en eveneens een replica van een langhuis.

Alfred the Great

Koning Alfred die net al genoemd is was de beroemdste Angelsaksische koning omdat hij de stammen verenigde en in zekere zin aan de basis stond van het land Engeland. Ook ook die periode is uiteraard nauwelijks iets meer over. De nog immer prachtige kathedraalstad (kathedraal is van latere periode) Winchester was het hart van het koninkrijk, een centrum van geleerdheid ook. De beroemdste archeologische vondsten van de Angelsakse zijn overigens gevonden in Sutton Hoo, een plek in het graafschap Suffolk, een plek die beheerd wordt door de National Trust, één die bezocht kan worden dus. Het gaat om twee koninklijke begraafplaatsen waaronder een scheepsgraf die één van de grootste archeologische ontdekkingen uit de Britse geschiedenis heeft opgeleverd. De site kunt je dus bezichtigen maar de inhoud is te zien in het beroemde British Museum in Londen. Denk bijvoorbeeld aan sierraden maar ook fraaie helmen. In het museum is aandacht voor de Vikingen.

Op rondreis door Viking Groot-Brittannië?

Via de website kunt u allerlei informatie vinden om uw reis zelf te plannen en ook kunt er oa. hotels, b&b's, b&b's en vakantiehuizen boeken. U kunt echter ook (gratis) service aanvragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Ik kan dan uiteraard ook rekening houden met het feit dat u graag plaatsen wilt bezoeken die nog iets met de geschiedenis der Vikingen in Groot-Brittannië te maken hebben.

Cottage in Engeland
vlak


button

© 2012-2025 — Groot-Brittannië Liefhebbers