Op reis door 'Tudor' Engeland

Elm Hill in de stad Norwich in Norfolk, Engeland Lavenham Guildhall in Suffolk, Engeland Gekleurde huizen in het stadje Saffron Walden, Engeland Lord Leycester Hospital in Warwick Church Street in Ledbury, Herefordshire Het historische stadscentrum van Chester in Engeland Mary Arden's Farm vlakbij Stratford-upon-Avon in Warwickshire Little Moreton Hall in Derbyshire Hardwick Hall in Derbyshire Wollaton Hall in Nottingham, Engeland Weald and Downland Living Museum in West Sussex

Het Engeland uit Henry VIII en Elizabeth's tijd

Tudor is de naam van de dynastie die tussen 1485 en 1603 over Engeland heerste. De beroemdste leden zijn zonder twijfel Koning Henry VIII die in zekere zin verantwoordelijk was voor de reformatie in Engeland en Koningin Elizabeth die (met vooral veel geluk) de Spaanse armada afwendde. Er zijn nog veel gebouwen uit dit tijdperk bewaard gebleven, uiteraard van steen maar ook veel van de zeer pittoresk ogende houten vakwerhuizen (houtskelet).

Dergelijke houten vakwerkhuizen zijn nog in verschillende regionen van het land te zien maar toch vooral in het oosten en het westen. In het oostelijke deel van Engeland - de regio East Anglia (de huidige graafschappen Norfolk, Suffolk, Cambridgeshire en eigenlijk ook Essex) - zijn de nodige mooie plaatsen met dergelijke houten gebouwen. Dat gebied was in die tijd ook enorm rijk. Beroemd op dat vlak is het kleine stadje/dorp Lavenham maar ook in de oude stad Norwich zijn de nodige Tudor gebouwen te zien. Dat is de meest complete Tudor stad van het land, in die tijd na Londen de tweede stad van Engeland. Opvallend aan dit deel van het land is dat de vakwerkhuizen vaak bewerkt zijn met een witte, roze of zelfs andere kleur. Men heeft hier dus een andere kleur voor de kalkwassing ontwikkeld (mede door de aanwezige grondstoffen uiteraard) dan in het westen van het land gewoon was.

In de regio West Midlands van Engeland - oa. de graafschappen Warwickshire, Shropshire en Cheshire zie je ook veel oude huizen met een houtskelet maar daar zijn ze heel vaak zwart en wit gekleurd. De balken uiteraard zwart en dat kwam niet alleen om ze door het hout donkerkleurig zijn maar ook omdat ze met teer werden bewerkt zodat ze tegen houtrot beschermd waren. Of die methode nog steeds wordt gebruikt weet ik niet. Ook hier in het westen zijn er kleine stadjes waar je mooie Tudor panden ziet en ook steden. Stratford-upon-Avon - waar William Shakespeare in die tijd werd geboren - is een mooi voorbeeld van de eerste en Chester een heel fraaie van de tweede categorie.


Elizabethan architectuur

Het laatste deel van de Tudor tijd wordt ook wel als het Elizabethan tijdperk aangeduid, uiteraard vernoemd naar de beroemde koningin die aan het bewind was aan het einde van de 15 en het prille begin van de 16e eeuw. Het spreekt voor zich dat er gedurende een eeuw de nodige evolutie ontstaat op het gebied van bouwen. Het vervaardigen van houten vakwerkhuizen is niet de enige bouwmethode die uit deze periode stamt. Ook in die tijd (en uiteraard ook eeuwen daarvoor) bestonden er al kastelen van steen en ook werden er al stenen huizen gebouwd. Aan het einde van de 16e eeuw kwamen daar ook paleisachtige kastelen en landhuizen bij die er al veel moderner uitzien dan wat men toen gewend was. Heel goede voorbeelden daarvan ziet u op twee van de foto's, namelijk Hardwick Hall in Derbyshire en Wollaton Hall aan de rand van de stad Nottingham. Deze enorme gebouwen bevinden zich dan weer in de regio East Midlands. Informatie over bovenstaande plaatsen kunt u (ook) vinden via de uitgebreide zoekfunctie helemaal bovenaan deze pagina.


Op rondreis door Tudor Engeland?

Via de website kunt u allerlei informatie vinden om uw reis zelf te plannen en ook kunt er oa. hotels, b&b's, b&b's en vakantiehuizen boeken. U kunt echter ook (gratis) service aanvragen in de vorm van een Vakantieplan op Maat. Dat is vooral handig als u een rondreis wilt maken. U krijgt dan een uitgebreid en duidelijk online reisschema met per bestemming info en een te boeken accommodatie. Ik kan dan uiteraard ook rekening houden met het feit dat u graag plaatsen wilt zien waar gebouwen uit de Tudor tijd staan. Dat kunnen dus heel mooie steden zijn maar ook stadjes en landelijke gebieden. Misschien is het op dit vlak ook leuk om het Weald and Downland Living Museum te bezichtigen, een landelijk openluchtmuseum in de South Downs waar ook wat jaartjes geleden de BBC tv-serie de Tudor Monastery Farm is opgenomen. Dat is overigens in het zuiden van Engeland, niet ver van de kust.

Cottage in Engeland
vlak


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers