Met auto, veerboot, trein en/of vliegtuig naar Schotland

Rijd met de auto door Schotland

Met de veerboot naar Schotland

Er is géén mogelijkheid om direct vanuit Nederland of België met de veerboot naar Schotland te varen. Het beste alternatief is dan om een overtocht te nemen naar het noorden van Engeland. Zo kunt u vanuit IJmuiden met de nachtboot naar Newcastle. U komt dan aan in de haven van North Shields vanwaar het nog zo'n 1,5 uur rijden is voordat u bij de Schotse grens bent aanbeland. U kunt ook een overtocht verkiezen vanuit Rotterdam. Dan komt u aan even buiten de havenstad Hull. Vanaf die veerbootterminal zal het nog een paar uur extra rijden zijn voordat u in Schotland bent. Wilt u liever de boot pakken vanuit België? Tot in 2020 bestond die mogelijkheid nog maar de overzet Zeebrugge - Hull is uit de vaart genomen. In uw geval dient u dus vanuit een Nederlandse haven te varen of u neemt een veerboot in één van de Noord Franse havens maar dan moet u nog wel een heel eind rijden naar Schotland, minimaal 7,5 uur vanuit Dover naar de Engels-Schotse grens. Vanuit de ferry terminals in Noord Engeland kunt u ook met het openbaar vervoer reizen. Dat geldt ook voor die in Nederland.


Hoe lang duurt de reis met de auto?

Schotland is een behoorlijk groot land dus hoe lang de autorit gaat duren hangt natuurlijk helemaal af van uw vakantiebestemming. Als u een overtocht neemt naar Newcastle neemt dan bent u bijvoorbeeld in minimaal 2,5 a 3 uur in de hoofdstad Edinburgh. Wilt u bijvoorbeeld helemaal naar het noordwesten van het land, naar de ruige Northwest Highlands? Reken dan toch minimaal 7 uur. Het Loch Lomond & the Trossachs National Park zal toch 4 uur in beslag nemen en Fife aan de oostkust eveneens. Als u met de boot in Hull arriveert dan zal de reis nog een paar uur langer in beslag nemen.


Veerboot naar Engeland
Cottage in EngelandMet vliegtuig of trein

Als u alleen met het openbaar vervoer wenst te reizen dan kunt u dus de veerboot kiezen maar u kunt ook vliegen. Er zijn luchthavens in de buurt van de grote steden Edinburgh en Glasgow, in de buurt van Aberdeen in het oosten van Schotland en zelfs bij Inverness in de Hooglanden. Er is zelfs de mogelijkheid om de hele reis vanuit Nederland of België per trein af te leggen. Dan neemt u eerst de internationale trein (eurostar) van Brussel naar Londen. In de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk kunt u vervolgens direct met de hogesnelheidstrein naar Edinburgh of Glasgow. Zo'n reis zal dan wel veel langer duren en een tussenovernachting in Londen ligt dan misschien voor de hand.

Spoorlijnen

Schotland is ook per trein te bereizen. Dat geldt uiteraard voor de relatief dichtbevolkte laaglanden waar de grote steden gesitueerd zijn maar ook voor een aantal minder drukke regionen waaronder de Highlands. De spoorlijn van Glasgow naar Mallaig is overigens één van de mooiste ter wereld, een rit door de bergachtige Hooglanden. Ook is er bijvoorbeeld een spoorlijn door het Caingorms National Park, door het oosten van Schotland (Perth & Kinross en Aberdeenshire) en naar het uiterste noorden van Groot-Brittannië.


Vliegtuig naar Groot-Brittannië
Trein naar Engeland

Veerbootterminal van Newcastle en de luchthavens in Schotland

Kaart van vervoersmogelijkheden van Nederland en België naar Schotland

Op de kaart hierboven ziet u de locatie van de ferry terminal van North Shields (Newcastle). Die van Hull staat niet op de kaart. De genoemde luchthavens van Schotland ziet u wel op de kaart staan, evenals de luchthaven van Newcastle. Informatie over de overtochten van het Schotse vasteland naar omliggende eilanden zoals Orkney, Shetland, de Outer Hebrides en de Inner Hebrides voor de kust van Argyll & Bute vindt u op een aantal van de onderstaande pagina's. Het grote eiland Skye is zonder veerboot te bereiken omdat het middels een brug verbonden is met het vasteland van Schotland.


Meer informatie over de gebieden in Schotland

Andere regio's:

→ Zuid Engeland en Londen

→ Oost Engeland en de East Midlands

→ Wales en de West Midlands

→ Noord Engeland

→ Ierland en Noord-Ierland

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers