Met auto, veerboot, trein en/of vliegtuig naar Noord Engeland

Rijd met de auto door Noord Engeland

Met de veerboot naar Noord Engeland

Of u nu met de auto, motor, camper of als voetpassagier gaat, er zijn drie mogelijke overtochten naar Noord Engeland waarvan twee vanuit Nederland en één vanuit België. Alle drie de veerdiensten vinden 's nachts plaats waardoor u dus zult overnachten in een hut. Zo kunt u van IJmuiden naar Newcastle (North Shields) in het verre noordoosten of naar Hull in Yorkshire, wat minder ver noordelijk. In het laatste geval kunt u de boot pakken in Rotterdam (Europoort). Tot enkele jaren terug kon dat ook in Belgisch Zeebrugge maar die overzet bestaat helaas niet meer. Reist u zonder auto of ander gemotoriseerd vervoer? Na aankomst in de havens kunt u met een aansluitende bus naar het treinstation van respectievelijk Newcastle en Hull. Er zijn ook andere overtochten mogelijk naar andere delen van Engeland zoals bijvoorbeeld de korte veerdiensten naar Dover in het zuiden (niet voor voetpassagiers) maar dan zult u wel een heel stuk langer moeten rijden om vanuit de veerbootterminal op plaats van bestemming in Noord Engeland te geraken.


Hoe lang duurt de reis met de auto?

Als u de boot pakt naar één van de noordelijke ferry terminals die hierboven besproken zijn dan zult u daarna nog 1 tot 3,5 uur in de auto moeten zitten. Het hangt er uiteraard volkomen vanaf welk gebied u heeft uitgekozen als vakantiebestemming. Zo rijdt u bijvoorbeeld in minder dan 1,5 uur vanuit Hull naar zowel het North York Moors National Park als de stad York en vanuit North Shields (Newcastle) bijvoorbeeld in ongeveer 2,5 uur naar het Lake District National Park. Wilt u persé de overtocht nemen naar Dover in Zuidoost Engeland, reken dan wel een extra reistijd in de auto van minimaal 3 uur. In veel gevallen nog een stuk langer, ook weer afhankelijk van uw gekozen vakantieoord.


Veerboot naar Engeland
Cottage in EngelandMet vliegtuig of trein

Als u alleen met het openbaar vervoer wenst te reizen dan kunt u dus de veerboot kiezen maar er zijn uiteraard meer opties. Zo kunt u met het vliegtuig gaan want er zijn in Noord Engeland verschillende luchthavens. De grote vliegvelden bevinden zich met name in de verstedelijkte regionen en dus buiten de nationale parken. Denk bijvoorbeeld aan Manchester, Liverpool, Leeds Bradford en Newcastle. Welke vlucht handig is hangt van uw plaats van bestemming af. Vliegen op Manchester is bijvoorbeeld een goede mogelijkheid als u York wilt bezoeken en vliegen op Newcastle zou handig kunnen zijn als u de reis wilt laten beginnen in Northumberland, bijvoorbeeld langs Hadrian's Wall of zelfs in de kleine kathedraalstad Durham.

Spoorlijnen

In de verstedelijkte gebieden zijn de nodige spoorlijnen en natuurlijk veel diensten om van gebruik te kunnen maken. Maar ook in en rond de nationale parken zijn spoorlijnen en wel met fraaie uitzichten. Zo is er een spoorlijn door de North York Moors van Middlesbrough naar Whitby, door het Peak District van Sheffield naar Manchester, door de Yorkshire Dales (één van 's lands mooiste) van Settle naar Carlisle en ook naar Windermere in het Lake District. Ook kunt u bijvoorbeeld met de trein naar plaatsen langs de Muur van Hadrianus. Die spoorlijn loopt evenwijdig aan deze oude Romeinse barrière. Er zijn tevens diensten naar de badplaatsen Blackpool (Lancashire) en Scarborough (North Yorkshire) om eens wat te noemen.


Vliegtuig naar Groot-Brittannië
Trein naar Engeland


Veerbootterminals en luchthavens in Noord Engeland

Kaart van vervoersmogelijkheden van Nederland en België naar Noord Engeland

Op de kaart hierboven ziet u de locaties van de ferry terminals van North Shields (Newcastle) en Hull maar ook van verschillende luchthavens. Op die luchthavens kunt u verder reizen per trein maar ook een auto huren als u wilt.


Meer informatie over de gebieden in Noord Engeland


button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers