Veerboot naar Engeland - de overtochten

Overtocht naar Dover in Engeland

De oversteek maken met de boot (auto of voetpassagier)

Er zijn verschillende manieren om met de veerboot naar Groot-Brittannië te reizen want er verschillende overtochten. Alle overtochten gaan naar Engeland. Zo kunt u vanuit Noord Frankrijk naar Dover aan de zuidkust reizen. De langere veerdiensten (meestal 's nachts) gaan naar de oostkust en vertrekken in Nederland. Er is helaas geen overzet meer vanuit België naar Engeland. Op de volgende tabbladen treft u meer info over de mogelijkheden en kunt u de overtochten boeken. U kunt de auto of camper meenemen of alleen als voetpassagier gaan. Dat geldt dan weer niet voor de overtochten naar Dover in Zuid Engeland. Daar kunt u niet als voetpassagier mee.

kaart met overtochten van Nederland, België en Frankrijk naar Engeland

1. Duinkerken - Dover: 2 uur | 2. Calais - Dover: 1,5 uur | 3. Hoek van Holland - Harwich: 6,5 uur

4. Rotterdam - Hull: 12 uur | 5. IJmuiden - Newcastle: 15,5 uur


Gebruik maken van uitgebreide service?

Cottage in Engeland
GBReisinformatie per regio

Als u genoeg informatie heeft gevonden en klaar bent om een overtocht te boeken, bekijk dan de volgende tabbladen. Lees hieronder verder voor meer reisinformatie per regio in het Verenigd Koninkrijk. Kijkt u ook hieronder als u naast Groot-Brittannië ook Ierland onderdeel wilt maken van uw rondreis. Lees hoe u per veerboot van Nederland of België via Engeland naar Ierland en/of Noord-Ierland kunt reizen.


1. Zuid Engeland: Duinkerken - Dover

➦ Reisduur: 2 uur

➦ Afvaarten per dag: 12

➦ Maatschappij: DFDS Seaways

➦ Auto's en andere voertuigen

De overtocht van Duinkerken naar Dover is een relatief snelle manier om in Engeland te komen. Duinkerken ligt in noord Frankrijk maar vlakbij de grens met België. Zoals u kunt lezen kunt u er dag en nacht gebruik van maken. Het havenstadje Dover is gesitueerd in het zuidoosten van Engeland en ligt vlakbij de mooie landschappen en vele historische bezienswaardigheden van het graafschap Kent. Een zeer populaire bestemming. Maar het zuiden van Engeland heeft veel meer prachtige streken. Denkt u aan het South Downs National Park in Sussex, de prachtige kustgebieden van Dorset, Devon en Cornwall of rijdt door naar de pittoreske Cotswolds. Londen is ook behoorlijk dichtbij, vanaf treinstation Dover is het een uur naar de hoofdstad.


2. Zuid Engeland: Calais - Dover

➦ Reisduur: 1,5 uur

➦ Afvaarten per dag: 15

➦ Maatschappij: DFDS Seaways

➦ Auto's en andere voertuigen

De vaarroute Calais - Dover is de snelste manier om met de boot naar Engeland te reizen. Calais ligt in noord Frankrijk, vlakbij de grens met België en vlakbij het hiervoor genoemde Duinkerken. De boot vaart dag en nacht. Het havenstadje Dover is gesitueerd in het zuidoosten van Engeland en ligt vlakbij de mooie landschappen en vele historische bezienswaardigheden van het graafschap Kent. Een zeer populaire bestemming. Maar het zuiden van Engeland heeft veel meer prachtige streken. Denkt u het South Downs National Park in Sussex, de prachtige kustgebieden van Dorset, Devon en Cornwall of rijdt door naar de pittoreske Cotswolds. Londen is ook behoorlijk dichtbij, vanaf treinstation Dover is het een uur naar de hoofdstad.


3. Oost Engeland: Hoek van Holland - Harwich

➦ Reisduur: 6,5 uur

➦ Afvaarten per dag: 2

➦ Maatschappij: Stena Line

➦ Voetpassagiers, auto's en andere voertuigen

De veerdienst van Hoek van Holland naar Harwich vertrekt twee keer per dag, een dagdienst en een nachtdienst. Hoek van Holland Haven (bij de terminal) had een eigen treinstation maar dat is nu een metrostation geworden. U kunt nu met de metro van Rotterdam naar Hoek van Holland Haven reizen. Dat kan bijvoorbeeld ook vanaf Schiedam Centraal. Het gaat hier om metrolijn B maar u kunt in Rotterdam niet opstappen bij het centraal station maar op station Beurs of éen van de andere stations. Het oostelijke uiteinde is station Nesselande. Het meest logisch is vanaf Rotterdam Centraal met de trein naar Schiedam Centraal te reizen en daar over te stappen op de metro naar Hoek van Holland haven.

Harwich is een havenstadje aan de oostkust van Engeland maar het is maar twee uur met de trein naar Londen. Dat is een directe aansluitende dienst naar London Liverpool Street. Dat geldt overigens ook voor de stad Cambridge. Die trein vertrekt een uur later en duurt iets minder dan 2 uur. U kunt een ticket boeken waarbij de treinreis is inbegrepen. U neemt dan de optie 'ferry en trein'. Met dat treinkaartje kunt u naar elk station binnen Greater Anglia reizen, inclusief treinstation London Liverpool Street.

U kunt dus naar de hoofdstad maar uiteraard ook naar allerlei andere gebieden in deze regio, zeker als u met de auto gaat. De haven is gesitueerd in het graafschap Essex, op zich niet een heel toeristisch gebied maar dat is wel vlakbij enkele meer populaire regionen. Zo zit u hier in de buurt van de fraaie kustgebieden van Norfolk en Suffolk (East Anglia) en ook de historische stad Cambridge. Ook de Chilterns, een gebied in Buckinghamshire en Oxfordshire ligt niet al te ver weg. Dat is de streek die bekend is uit Midsomer Murders. Of rijdt bijvoorbeeld door naar de prachtige Cotswolds of zelfs helemaal naar Wales.

4. Noord Engeland: Rotterdam - Hull

➦ Reisduur: 12 uur

➦ Afvaarten per dag: 1

➦ Maatschappij: P&O Ferries

➦ Voetpassagiers, auto's en andere voertuigen

De overtocht naar Hull is een langere maar die haven ligt dan ook in het noorden van Engeland. De boot vertrekt in Europoort en als u met het openbaar vervoer reist dan kunt u een buskaart reserveren die u naar de terminal brengt. Er rijdt een bus vanuit Rotterdam en ook vanuit Amsterdam. Beide opstapplaatsen vindt u dichtbij de centrale treinstations van beide steden. U overnacht op de boot. Eenmaal in Hull kunt u wederom gebruik maken van een bus die u naar het centrum brengt, wederom vlakbij het treinstation van de stad. Vanuit Hull kunt u bijvoorbeeld met de trein naar badplaats Scarborough of naar het prachtige middeleeuwse York.

De veerboot arriveert in het graafschap Yorkshire dus dat is een voor de hand liggende vakantiebestemming in dit gebied, zeker als u de auto mee neemt. Gaat u bijvoorbeeld naar de net genoemde stad York, naar het karaktervolle Yorkshire Dales National Park, naar de prachtige kustgebieden van het North York Moors National Park, een eindje verder naar het Peak District National Park in centraal Engeland of rijdt helemaal door naar het bergachtige Snowdonia National Park in Noord Wales.

5. Noord Engeland: IJmuiden - Newcastle

➦ Reisduur: 15,5 uur

➦ Afvaarten per dag: 1

➦ Maatschappij: DFDS Seaways

➦ Voetpassagiers, auto's en andere voertuigen

Deze overtocht brengt u helemaal naar het verre noordoosten van Engeland, ook redelijk dicht bij Schotland. De boot vertrekt in IJmuiden, een haven zonder spoorlijn maar u kunt er wel met de bus komen. Er vertrekken namelijk bussen vanuit Amsterdam en die zetten u af bij de ferry terminal. De opstapplaats is vlakbij treinstation Amsterdam Centraal. U overnacht op de boot. U arriveert de volgende ochtend in de haven van North Shields en als u wederom van het openbaar vervoer gebruik wilt maken dan kunt u de bus nemen naar het centrum van de stad Newcastle. Die zet u af tegenover het treinstation. Als u wilt dan kunt u de bustickets van te voren bijboeken.

Er zijn zeer veel mogelijke vakantiebestemmingen vanuit Newcastle. Dichtbij vindt u bijvoorbeeld de Muur van Hadrianus en de uitgestrekte kust van Northumberland, op een paar uur rijden het romantische en bergachtige Lake District National Park, net als het Yorkshire Dales National Park, het land van James Herriot. Maar u kunt ook in allerlei prachtige gebieden in Schotland verblijven zoals in de ruige Highlands, op verschillende eilanden voor de westkust of veel dichter bij de haven in de fraaie hoofdstad Edinburgh of in de historische Scottish Borders. Uiteraard kunt u ook gewoon de stad Newcastle bezoeken.

button

© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers