Het klimaat van Groot-Brittannië

Zon en strand in het zuidwesten van Engeland Zon en strand in het zuidoosten van Engeland Heuvels en wolken in het noorden van Engeland Bergen en wolken in het noorden van Wales Bergen, wolken en zon in de Highlands van Schotland

Wat voor weer kan ik verwachten in Engeland, Wales en Schotland?

Het weer is in Groot-Brittannië net zo veranderlijk, zo niet veranderlijker als in Nederland en België. Dat heeft alles te maken met de geografie en de nabijheid van de oceaan. Engeland, Wales en Schotland (en zeker ook Ierland) vormen het westelijke deel van Europa dus de storingen vanaf de Atlantische Oceaan komen daar het eerst aan land. Daarnaast zijn de westelijke regionen vaak veel heuvelachtiger dan de landschappen in het oosten. Dat zorgt ervoor dat er in het noorden van Engeland, Wales en Schotland die grotendeels sterk heuvelachtig of zelfs bergachtig zijn beduidend meer regenval is dan in het oosten. Houd er overigens altijd rekening mee dat het weer in de bergen snel kan omslaan.

Dit alles betekent niet dat u in de heuvel -en bergachtige regionen van Groot-Brittannië geen goed weer zult hebben, helemaal niet. De meeste regen valt immers in de winter, late najaar en vroege voorjaar. De kans op goed en zelfs zonnig weer blijft tijdens uw vakantie uiteraard aanwezig. Mensen die in Engeland een zomervakantie willen beleven, dus naast mooie dingen zien ook genieten van zon en strand gaan vaak naar het zuidwesten van Engeland. Dat heeft ook her en der subtropische beplanting. Dit is echter niet het gebied met gemiddeld de meeste zonuren en minste regenval want dat is het zuidoosten en oosten. In de warmere maanden van het jaar is het verschil echter niet zo groot. Daarnaast moet u zich realiseren dat de kuststroken altijd meer zonneschijn krijgen dan die in het binnenland. Het zuidwesten is vooral gemiddeld minder zonnig en natter door de ruigere, heuvelachtige streken in het binnenland. De subtropische planten (denk ook aan palmbomen) komt u in oa. Devon en Cornwall dus tegen en dat is mogelijk omdat de winters enorm mild zijn. Dat komt door de Golfstroom. De meeste zonuren kunt u dus verwachten in het zuidoosten van Engeland, zeg maar het gebied ten zuiden en ten oosten/noordoosten van Londen. Hieronder kunt u voor de drie landen binnen het Verenigd Koninkrijk per gebied meer informatie vinden die u helpen bij het plannen van uw vakantie.

Waar wilt u heen?

Dorpje in Engeland
Kasteel in WalesBergen in Schotland
GB
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers