4 en 5 sterrenhotels in de Victoriaanse stad Glasgow

hotels boeken via GBL George Square in Glasgow, Schotland Gallery of Modern Art in Glasgow, Schotland Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow, Schotland Glasgow University in Schotland Het Riverside Museum en het Tall Ship in Glasgow, Schotland Evenementenhal Armadillo in Glasgow, Schotland Mitchell bibliotheek in Glasgow, Schotland Glasgow Cathedral in Schotland Glasgow Necropolis, Schotland Pollok House in Glasgow, Schotland

Inleiding

Op deze pagina worden 2 vijfsterrenhotels en 3 viersterrenhotels in Glasgow uitgelicht, de grootste van de Schotse steden. Het bestaat al een langere tijd maar kent haar groei en verdiende haar status ten tijde van het industriële tijdperk die begon in Groot-Brittannië. Aanvankelijk richtten de fabricage zich tot oa. textiel, glas en papier maar door de aanwezigheid van steenkool en ijzererts werd de stad een centrum voor de zware industrie en vooral het bouwen van schepen. Dat is waar Glasgow vooral beroemd om werd en dat zorgde dat het tot tweede stad - na Londen - van het British Empire uitgroeide. Het bouwen van schepen gebeurde aan de rivier de Clyde die in contact staat met de wateren die uitmonden aan de westkust van Schotland. Ook tijdens de wereldoorlogen werden hier veel schepen gebouwd, oorlogsschepen uiteraard. Rond 1900 werd Glasgow door alle bedrijvigheid één van de rijkse steden ter wereld en ook in de eeuw daarvoor werd er flink geld verdiend. Zo waren er kooplieden die rijk werden van de handel in tabak en slaven. Wist u trouwens dat de stad vlakbij de bergachtige Highlands ligt? Het grote Loch Lomond is niet ver weg. Veel van de mooie architectuur van Glasgow komt uit het Victoriaanse Tijdperk (1837 - 1901). In die periode zijn niet alleen neoclassicistische gebouwen neergezet maar in de latere jaren kwam ook de Arts and Crafts beweging op. De vaandeldrager van deze Schotse Art Nouveau stijl was Charles Rennie Mackintosh. Heden ten dage zijn er ook moderne gebouwen te zien. Denk aan twee bekende aan de Clyde, namelijk het Riverside Museum en het auditorium, de 'Armadillo'. De grote Engelse stad Manchester is overigens ook een mooi voorbeeld van een mix tussen Victoriaans en modern.


1. Kimpton - Blythswood Square HotelHet eerst uitgelichte vijfsterrenhotel is het Kimpton Blythswood Square Hotel. In tegenstelling tot de dominante Victoriaanse architectuur is dit prachtige pand iets ouder, gebouwd in het Georgian tijdperk. U zit hier aan een plein op Blythswood Hill, een deel binnen de stad met tal van stijvolle gebouwen in het centrum, het prachtige King's Theatre en ook wandelt u zo naar zowel Buchanan Street als Sauchiehall Street, twee van de meest prominente winkelstraten in Glasgow. Ook vlakbij staat de Glasgow School of Art, het Arts and Crafts meesterwerk van Mackintosh maar dat is helaas deels verwoest door brand. De heropbouw/restauratie zal nog jaren duren. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is ook mogelijk in het hotel. Tijdens uw luxe verblijf kunt u mooi zien hoe de zeer gegoede inwoners van deze stad vroeger leefden. Loopt u een stukje in noordwestelijke richting dan kunt u zien hoe de gewonere man woonde want één van de begin 20e eeuwse rijtjeshuizen is te bezichtigen. Dat is het Tenement House, een bezoekersattractie van de National Trust for Scotland. Verder westwaarts vind u een drietal prachtige musea van Glasgow, namelijk de Kelvingrove Art Gallery, Hunterian en aan de Clyde het Riverside Museum. Bij de genoemde kunstmusea kunt u ook mooi wandelen in het Kelvingrove Park. De unversiteit staat er ook in de buurt.

Vanuit Nederland of België naar het Blythswood Square Hotel

U kunt parkeren in de buurt van het hotel. Het heeft geen eigen parkeergelegenheid. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Glasgow wilt reizen dan kunt u gewoon naar station London Euston lopen (1 km) en daar op de trein stappen. Het stukje kan ook met de metro maar dat is niet nodig. De treindiensten naar deze Schotse stad duren dan wel zo'n 5 uur. Vanaf treinstation Glasgow Central is het vervolgens een minuut of 7 lopen naar het hotel. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Glasgow Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct in een kwartier per bus (airport express) naar de stad reizen. U kunt dan uitstappen op St Vincent Street want vanaf die locatie is het maar 4 minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Glasgow, een rit ongeveer 2 uur 45 minuten. Dat is inclusief een overstap in de prachtige hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Glasgow Airport Express


Locatie van Glasgow

kaart met hotels in de stad Glasgow, Schotland


Ergens anders overnachten?

Als u dit hotel te duur vindt of u wilt om een andere reden ergens anders overnachten dan kunt u bovenstaande hotel-link ook aanklikken. Via die pagina kunt u ook andere accommodaties bekijken en boeken. Bekijk ook de volgende tabbladen voor de andere 4 uitgelichte hotels. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) vakantieplan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar kan dat ook prima voor een citytrip. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

2. One Devonshire GardensOne Devonshire Gardens is een Hotel du Vin (5 sterren) ten westen van het centrum van Glasgow. Het wordt gehuisvest in vijf fraaie Victoriaanse huizen binnen de lommerrijke West End. In de nabij omgeving vindt u de botanische tuinen en ook kunt u de wandelschoenen aantrekken voor een wandeling door Kelvingrove Park. Enkele van de grote musea zijn ook gesitueerd in dit westelijke stadsdeel, namelijk de Hunterian, de imposante Kelvingrove Art Gallery dat gebouwd is in de stijl van de Spaanse barok en het historische, doch modern gehuisveste Riverside Museum bij de rivier. Het eveneens indrukwekkende, in neogotische stijl vervaardigde universtiteitsgebouw bevindt zich ook op loopafstand. Glasgow's West End wordt steeds hipper. Wandel langs de lange Great Western Road met haar vintage winkels en ouderwetse straatlampen of door de pittoreske Ashton Lane met haar geplaveide straatjes, restaurantjes en bars. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is ook mogelijk bij het hotel. Let er op dat het echte centrum van de stad een km of 5 lopen is. Dan is een taxi of openbaar vervoer wel aan te raden. U zou naar het relatief nabij gelegen station Hyndland kunnen lopen (15 minuten) en dan binnen 10 minuten met de trein naar Glasgow Central. Een andere mogelijkheid is naar het metrostation Hillhead te wandelen (12 minuten) en daar de metro te pakken, de subway.

Vanuit Nederland of België naar One Devonshire Gardens

Als u met de auto komt dan dient u ergens in de buurt te parkeren want het heeft geen eigen parkeergelegenheid. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Glasgow wilt reizen dan kunt u gewoon naar station London Euston lopen (1 km) en daar op de trein stappen. Het stukje kan ook met de metro maar dat is niet nodig. De treindiensten naar deze Schotse stad duren dan wel zo'n 5 uur. Het is een uur lopen naar het hotel dus u kunt het beste op Glasgow Central overstappen op een trein naar Hyndland (9 minuten) en daarna wandelen (15 minuten) naar het hotel. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Glasgow Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct in een kwartier per bus (airport express) naar de stad reizen. U kunt dan uitstappen op St Vincent Street want dat is vlakbij treinstation Glasgow Central. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Glasgow, een rit ongeveer 2 uur 45 minuten. Dat is inclusief een overstap in de prachtige hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Glasgow Airport Express


Ergens anders overnachten?

Als u dit hotel te duur vindt of u wilt om een andere reden ergens anders overnachten dan kunt u bovenstaande hotel-link ook aanklikken. Via die pagina kunt u ook andere accommodaties bekijken en boeken. Bekijk ook de vorige en volgende tabbladen voor de andere 4 uitgelichte hotels. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) vakantieplan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar kan dat ook prima voor een citytrip. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

3. Grand Central HotelHet iconische Grand Central Hotel is een viersterrenhotel in Glasgow en bevindt zich in de buurt van het eerder behandelde Blythswood Square Hotel maar iets dichter bij de Merchant City. Het imposante eind 19e eeuwse pand bevindt zich bij de ingang van het centraal treinstation en ook niet ver van station Queen Street. Het is ooit gebouwd als het Central Station Hotel van de toenmalige Caledonian Railway. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is ook mogelijk bij het hotel. De net genoemde Merchant City is een deel van het centrum waar tal van imposante Victoriaanse gebouwen staan. Dat stadsdeel werd ontwikkeld vanaf de helft van de 18e eeuw en werd het toneel voor hoofdkantoren van bedrijven en grote huizen voor rijke kooplieden waaronder de 'Tobacco Lords', tabak -en slavenhandelaren. De schitterende kerk van St Andrew’s aan St Andrew’s Square en de Gallery of Modern Art laat die rijkdom zien. U kunt hier nu ook winkelen in de luxere winkels. Wandel ook naar Buchanan Street waar veel winkels te vinden zijn of stap één van de overdekte winkelcentra binnen zoals de Buchanan Galleries, de Argyll Arcade, het St Enoch Centre en die aan Prince's Square.

Vanuit Nederland of België naar het Grand Central Hotel

U kunt niet direct bij het hotel parkeren dus dat zal in één van de nabij gesitueerde parkeergarages moeten zoals de NCP Central Station of Mitchell St NCP. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Glasgow wilt reizen dan kunt u gewoon naar station London Euston lopen (1 km) en daar op de trein stappen. Het stukje kan ook met de metro maar dat is niet nodig. De treindiensten naar deze Schotse stad duren dan wel zo'n 5 uur. Vanaf treinstation Glasgow Central is het vervolgens slechts een minuut lopen naar het hotel. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Glasgow Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct in een kwartier per bus (airport express) naar de stad reizen. U kunt dan uitstappen op St Vincent Street want vanaf die locatie is het maar enkele minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Glasgow, een rit ongeveer 2 uur 45 minuten. Dat is inclusief een overstap in de prachtige hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Glasgow Airport Express


Ergens anders overnachten?

Als u dit hotel te duur vindt of u wilt om een andere reden ergens anders overnachten dan kunt u bovenstaande hotel-link ook aanklikken. Via die pagina kunt u ook andere accommodaties bekijken en boeken. Bekijk ook de vorige en volgende tabbladen voor de andere 4 uitgelichte hotels. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) vakantieplan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar kan dat ook prima voor een citytrip. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

4. Carlton George HotelHet Carlton George Hotel (4 sterren) staat op loopafstand van het Grand Central Hotel maar veel dichter bij treinstation Glasgow Queen Street. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is ook mogelijk bij het hotel. U zit hier op een steenworp afstand van George Square, een monumentaal plein met daaraan imposante gebouwen als het stadhuis en de Bank of Scotland. De op het vorige tabblad behandelde Merchant City kunt u ook eenvoudig wandelend bereiken. Winkelen kan in Glasgow overigens zeer goed, het is de qua hoeveelheid winkels tweede winkelstad van Groot-Brittannië. Loop verder oostwaarts en u kunt na alle Victoriaanse architectuur ook enkele nog oudere gebouwen zien, namelijk de kathedraal en het Provand's Lordship. De dominante 19e eeuwse architectuur maakt dat Glasgow een Victoriaanse stad mag worden genoemd maar ook het grote kerkhof helpt mee aan die status. De Glasgow Necropolis - de begraafplaats - is één van de mooiste die u zult tegenkomen. Het is gesitueerd op een lage heuvel, achter de kathedraal en laat goed zien dat men hier in de 19e eeuw kosten noch moeite bespaarde bij het begraven. De grafstenen zijn vaak kunstig vervaardigde standbeelden. Het is gek om te zeggen maar het is daarom een bezoekersattractie van formaat, een speciale plek om te bekijken.

Vanuit Nederland of België naar het Carlton George Hotel

U kunt niet direct bij het hotel parkeren dus dat zal in één van de nabij gesitueerde parkeergarages moeten zoals de NCP George. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Glasgow wilt reizen dan kunt u gewoon naar station London Euston lopen (1 km) en daar op de trein stappen. Het stukje kan ook met de metro maar dat is niet nodig. De treindiensten naar deze Schotse stad duren dan wel zo'n 5 uur. Vanaf treinstation Glasgow Central is het vervolgens een minuut of 5 lopen naar het hotel. Het Carlton George Hotel staat bij station Queen Street maar daar kunt u vanaf centraal niet direct komen. Dat kan eventueel wel per bus. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Glasgow Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct in een kwartier per bus (airport express) naar de stad reizen. U kunt dan uitstappen op George Square want vanaf die locatie is het maar enkele minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Glasgow, een rit ongeveer 2 uur 45 minuten. Dat is inclusief een overstap in de prachtige hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Glasgow Airport Express


Ergens anders overnachten?

Als u dit hotel te duur vindt of u wilt om een andere reden ergens anders overnachten dan kunt u bovenstaande hotel-link ook aanklikken. Via die pagina kunt u ook andere accommodaties bekijken en boeken. Bekijk ook de vorige tabbladen voor de andere 4 uitgelichte hotels. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) vakantieplan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar kan dat ook prima voor een citytrip. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak

5. Sherbrooke Castle HotelHet Sherbrooke Castle Hotel is een fraai eind 19e eeuws kasteel, inmiddels een viersterrenhotel. Zoals veel Schotse kastelen in die periode is het vervaardigt in de Baronial stijl, een bouwstijl met neogothische kenmerken. Typerend zijn de chateauxachtige torentjes. Een typisch Britse Afternoon Tea nuttigen is ook mogelijk bij het hotel. U zit hier overigens ten zuiden van de rivier de Clyde, op een km of 5 van het centrum van Glasgow. Gelukkig bevind u zich op korte loopafstand van treinstation Dumbreck en ook is er een bushalte nabij. Het centrum zonder auto bezoeken kan dus prima. Op loopafstand van het hotel vindt u overigens ook een bezoekersattractie van formaat, drie stuks om precies te zien. Op een kwartier lopen zit u aan de noordelijke rand van het grote Pollok Country Park waar u naar hartelust kunt wandelen. In dat park kunt u een omvangrijke kustcollectie bezichtigen van William Burrell: de Burrel Collection. Ook kunt u het Pollok Country House bezoeken, het van oorsprong 18e eeuwse landhuis, één van de grootste historische attracties in het beheer van de National Trust for Scotland.

Vanuit Nederland of België naar het Sherbrooke Castle Hotel

Het hotel heeft eigen parkeergelegenheid. U kunt echter ook met het ov reizen: alles met de trein of eventueel ook met boot of vliegtuig. Er zijn directe treindiensten zowel vanuit Nederland als België naar Londen in Engeland. In beide gevallen komt u aan op St Pancras International. Als u vanaf dat station met het ov naar Glasgow wilt reizen dan kunt u gewoon naar station London Euston lopen (1 km) en daar op de trein stappen. Het stukje kan ook met de metro maar dat is niet nodig. De treindiensten naar deze Schotse stad duren dan wel zo'n 5 uur. Aangekomen op treinstation Glasgow Central stapt u over op de trein naar Dumbreck, een rit van 5 minuten. Daarna is het nog eens 5 minuten lopen naar het hotel. U kunt eventueel ook met de bus gaan. Ik kan me voorstellen dat deze manier van reizen vooral ook leuk is als u ook Londen wilt bezoeken. Kijk in dat geval ook eens op deze pagina met luxe hotels in Londen.

U zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Glasgow Airport. Vanuit die luchthaven kunt u direct in een kwartier per bus (airport express) naar de stad reizen. U kunt dan uitstappen op St Vincent Street want vanaf die halte is gesitueerd bij treinstation Glasgow Central. U kunt eventueel ook de veerboot (nachtboot) nemen van IJmuiden naar Newcastle. In de haven kunt u op de bus stappen naar het treinstation van Newcastle en daar per trein verder naar Glasgow, een rit ongeveer 2 uur 45 minuten. Dat is inclusief een overstap in de prachtige hoofdstad van Schotland: Edinburgh.

Met de trein naar Londen en verder | Met de veerboot naar Engeland | Glasgow Airport Express


Ergens anders overnachten?

Als u dit hotel te duur vindt of u wilt om een andere reden ergens anders overnachten dan kunt u bovenstaande hotel-link ook aanklikken. Via die pagina kunt u ook andere accommodaties bekijken en boeken. Bekijk ook de vorig en volgende tabbladen voor de andere 4 uitgelichte hotels. Als u wilt kunt u ook zonder extra kosten uitgebreide hulp krijgen in de vorm van een (online) vakantieplan op maat, inclusief bestemmingsinformatie, reisinfo en te boeken accommodaties. Dat is bijvoorbeeld handig als u een rondreis wilt maken maar kan dat ook prima voor een citytrip. Zo'n reisplan kunt u na het boeken ook tijdens de reis blijven inzien:


Cottage in Engeland
vlak
Terug naar:

De stad Glasgow in Schotland

Vier -en vijfsterrenhotels in uitgelichte Britse plaatsen
© 2012-2024 — Groot-Brittannië Liefhebbers